Солдати НАТО тренуватимуться біля кордонів з РФ

Понад 20 тисяч військових НАТО проведуть навчання в північних регіонах Фінляндії, Норвегії і Швеції. За інформацією фінської агенції Yle, у маневрах Nordic Response братимуть участь солдати 13 країн Альянсу.

Навчання під головуванням Норвегії розпочнуться 4 березня і триватимуть 12 днів. Половина маневрів відбуватиметься на суші, і половина – на воді.

У Nordic Response планують задіяти понад 50 кораблів, включно з фрегатами і підводними човнами. Крім цього на навчання планують направити понад 100 літальних апаратів.

Кожний п’ятий учасник Nordic Response – військовослужбовець армії Фінляндії. Ця країна вперше братиме участь у заході такого масштабу. Як пише видання, для Фінляндії, що має 1380 км спільного з РФ кордону, ці маневри мають велике значення.

Разом с фінами вдосконалювати свої навички будуть військові Бельгії, Франції, Данії, Іспанії, Німеччини, США, Нідерландів, Італії, Норвегії, Канади, Швеції, Великої Британії.

Фінляндія і Швеція, яка десятиріччями дотримувалася позаблоковості у військовій сфері, подали заявку на вступ до НАТО після широкомасштабного російського вторгнення в Україну. Фінляндія вступила до лав Альянсу у квітні 2023 року. Заявку Швеції вже ратифіковано всіма членами НАТО. Очікується, що ця країна стане 32-гим членом НАТО у березні цього року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *