ЄС не планує продовжувати транзит російського газу через Україну

Євросоюз планує позбавитися російського газу у найближчі три роки. Тому Єврокомісія не планує будь-які переговори відносного транзиту російського газу через українську ГТС. Про це повідомила Єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон, пише “Укрінформ”.

За словами Кадрі Симсон, країни Євросоюзу мають намір відмовитися від російського газу найпізніше до 2027 року. Це передбачено європейським планом RePowerUE.

«Європейська комісія не буде долучатися до (переговорів, – ред.) з Росією, як робила це п’ять років тому, коли була погоджена тристороння угода з транзиту газу.», – розповіла Єврокомісар.

Як вплине зупинка транзиту російського газу через України на газовий ринок Європи, розглядатимуть 4 березня на Раді міністрів ЄС з питань енергетики. Учасники заходу також обговорюватимуть безпеку постачання блакитного палива і можливе подальше скорочення постачання російського LNG (скрапленого газу) до Європи.

Ще одна тема зустрічі міністрів з питань енергетики – розвиток сонячної енергетики та подальше збільшення частки поновлювальних джерел в енергетичному балансі ЄС.

Нагадаємо, термін дії угоди між ЄС та РФ про транзит російського газу через українську ГТС спливає наприкінці цього року. Попри повномасштабне російське вторгнення Україна продовжила виконувати транзитні зобов’язання. Фактичний обсяг переміщеного до ЄС транзитом через Україну російського газу становить менше 40% від законтрактованого.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *