Рада ухвалила закон про мобілізацію: як голосували нардепи

11 квітня український парламент у другому читанні ухвалив законопроект про мобілізацію № 10449, попередньо викресливши з нього норму про строки служби в армії. Про ухвалення закону повідомили нардепи Ярослав Железняк та Олексій Гончаренко.

За інформацією Железняка, закон підтримали 283 народні обранці. Найбільше голосів дали «Слуги народу» – 192.

Від представників інших шести політсил, серед яких «Голос», «Відновлення», колишня ОПЗЖ, «Батьківщина», «Довіра», «За майбутнє», закон про мобілізацію отримав 79 голосів підтримки. Ще 12 дали позафракційні. Партія «Європейська солідарність» не голосувала.

Як повідомив нардеп Олексій Гончаренко, до того, як винести на голосування законопроект № 10449 з нього прибрали норму про демобілізацію. Нововведення, яке перетворює службу в армії на безстрокову, підтримали 227 нардепів. Як зауважив Гончаренко, переважну більшість голосів дала фракція «Слуги народу», вирішальними стали два голоси від «Батьківщини».

Нагадаємо урядовий закон про мобілізацію № 10449 Верховна Рада України ухвалила у першому читанні 7 лютого 2024 року. Після цього до проєкту було подано понад 4 тисячі правок, над якими майже до кінця березня працювали у комітеті Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Основна мета закону – забезпечити облік усіх військовозобов’язаних і оновити їхні дані. Окрім цього передбачено низку покарань для тих, хто ухиляється від військової служби.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *