Британія має намір надати Україні лазерну зброю, – The Telegraph

У Великій Британії прискореними темпами працюють над вдосконаленням DragonFire – недорогої, проте ефективної лазерної зброї. Як пише The Telegraph, зброя може бути використана в Україні раніше, ніж її поставлять до Збройних сил королівства.

За інформацією видання, в британській оборонній лабораторії Портон-Даун (DSTL) створили «ідеальний лазерний промінь», який можна вистрілити через телескопічну лінзу.

Відзначається, що DragonFire поширюється зі швидкістю світла. Дальність пострілу є засекреченою. Лазерний промінь протягом декількох секунд пропалює листовий метал, фюзеляж та зброю, перетворюючи поверхню металу на плазму з температурою 3000 С.

Як пише The Telegraph, вартість одного пострілу становить 10 фунтів стерлінгів.

Останні декілька місяців фахівці DSTL працюють над тим, щоб перетворити лабораторні зразки на зброю, готову для використання на полі бою. Як пише The Telegraph, під час випробувань менше ніж за 5 секунд DragonFire знищив БПЛА та спричинив вибухи мінометів. У дослідженні використовували зразок «з майже повністю замовленою системою наведення і готовими лазерними частинами».

Розробники DragonFire передбачали, що зброю буде використано проти ворожих дронів, бо, як показав досвід війни в Україні, їх застосування суттєво впливає на хід бойових дій. Водночас не виключається можливість перехоплювати ракети за допомогою DragonFire.

За планами Міноборони Великої Британії, новітню лазерну зброю на кораблях Королівського флоту буде встановлено до 2027 року. Однак, за словами глави британського Міноборони Гранта Шаппса, можливо, що Україна отримає прототипи раніше. Навіть, якщо вони не будуть повністю доопрацьовані.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *