ЗСУ двічі застосували ATACMS для ударів по окупантах, – Reuters

США ще в березні таємно поставили в Україну далекобійні ракети ATACMS, і ЗСУ вже двічі застосували їх для ударів по військових об’єктах росіян на тимчасово окупованих територіях України. Про це повідомляє Reuters з посиланням на американського чиновника.

Як розповів співрозмовник видання, вперше українці застосували американські ракети вранці 17 квітня, вразивши військовий аеродром в тимчасово окупованому Криму. Чиновник уточнив, що ціль знаходилася на відстані приблизно в 165 км від лінії фронту в Україні. Скоріш за все, йдеться про аеродром в Джанкої, де, за даними ГУР МО, було знищено або критично пошкоджено купу ворожої техніки та пункт управління засобами ППО.

Вдруге ракети ATACMS, за інформацією американського посадовця, ЗСУ застосували проти російських військ на південному сході України.

Повідомляється, що цю зброю Україна отримала в рамках пакета на 300 млн долл, який президент Джо Байден анонсував 12 березня. Кількість наданих українцям ракет не повідомляється.

Однак, як наголосив співрозмовник видання, ракети з дальністю дії до 300 км передали з вимогою використовувати її лише для ударів по тимчасово окупованих територіях України.

Відзначається, що у Вашингтоні ухвалили рішення про озброєння ЗСУ далекобійними американськими ракетами після тривалих дискусій.

Білий дім довгий час відмовлявся передавати Україні ATACMS. Ситуація почала змінюватися після того, як росіяни стали бити по українських містах північнокорейськими ракетами. Окрім цього, як пише видання, у Кремлі проігнорували застереження Вашингтону щодо поновлення ударів по об’єктах критичної інфраструктури України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *