США введуть візові обмеження щодо Грузії через закон «про іноагентів»

Держдеп США запроваджує нову політику візових обмежень для Грузії через «Закон про прозорість іноземного впливу» (про іноагентів). Про це повідомив держсекретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен.

Посадовець наголосив, що схвалений парламентом Грузії закон «про іноагентів» деструктивний за своєю сутністю. Закон разом з репресивною тактикою, яку використовують для придушення законного інакомислення, підривають демократію Грузії та основні свободи, на які має право грузинський народ. Все це відбувається напередодні жовтневих виборів у Грузії.

За словами Блінкена, візові обмеження запровадять щодо певного кола осіб, які умовно можна поділити на три категорії. Перша – це відповідальні за підрив демократії в Грузії, придушення громадянського суспільства і свободи мирних зібрань в країні. Друга – причетні до вказаних подій та процесів. Третя – члени родин першої та другої груп.

«Кожен, хто підриває демократичні процеси або інститути в Грузії, …. може бути визнаний таким, що не має права на отримання американських віз, згідно з цією політикою, і позбавлений можливості відвідувати Сполучені Штати», – сказав Ентоні Блінкен.

Він висловив сподівання, що грузинська влада перегляне закон «про іноагентів». І таким чином зробить кроки для просування демократичних і євроатлантичних устремлінь грузинського народу.

Водночас держсекретар попередив, що Держдеп починає перегляд двостороннього співробітництва з Грузією. Цей процес, за словами Блінкена, відбуватиметься з огляду на політичні кроки грузинських лідерів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *