Кредит Україні на $50 млрд: США назвали умови для його надання

Вашингтон згоден надати Києву кредит у розмірі 50 млрд доларів, якщо ЄС погодиться продовжити антиросійські санкції на невизначений термін. Про це пише Financial Times.

За даними видання, кредит планується надати під заставу доходів від заблокованих російських активів. Переважна їх більшість фізично знаходиться на території країн євроблоку.

Повідомляється, що Вашингтон готовий стати на чолі коаліції для надання Києву грошей під заставу майбутніх доходів від заморожених росактивів. Однак вимагає від Брюсселя «залізобетонних гарантій», що ЄС заморозить введені проти Росії санкції довше ніж на пів року. Саме на такий термін європейці запроваджують обмежувальні заходи щодо РФ, і кожні шість місяців їх продовжують.

За даними видання, США влаштує варіант, що санкції зберігатимуться, доки у Кремлі не погодяться відшкодувати збитки, завдані Україні через війну.

FT відзначає, що зміни у санкційній політиці відносно Росії міністри фінансів держав Євросоюзу обговорюватимуть у середу, 5 червня.

Наразі деталі надання Україні кредиту на $50 млрд, включаючи термін погашення, процентну ставку та умови отримання, перебувають у стадії узгодження. Очікується, що ці ключові параметри будуть остаточно визначені та оформлені у відповідних документах.

Ще один сценарій передбачає, що Євросоюз надасть Україні двосторонні кредити, забезпечені доходами від російських активів.

Проте, як наголошує видання, практична реалізація будь-якого з цих варіантів можлива лише за умови схвалення всіма країнами ЄС. Включно з Угорщиною, яка систематично блокує ініціативи, спрямовані на підтримку України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *