NYT: українцям слід звикати до щоденних відключень, як до норми

В українській енергосистемі, що зазнала руйнівних ударів росіян, наразі склалася дуже важка ситуація. Взимку, коли споживання електрики збільшиться, вона погіршиться. Такий прогноз зробили журналісти The New York Times, вивчивши точки зору фахівців.

Як пише видання, з початку широкомасштабного російського вторгнення через ворожі удари Україна втратила близько половини своїх електрогенеруючих потужностей. Більшість теплових і гідроелектростанцій країни були зруйновані.

Держава виживає завдяки імпорту та роботі вітчизняних атомних електростанцій, які у порівнянні з ТЕС та ГЕС завжди забезпечували найбільші обсяги виробництва електроенергії.

За підрахунками експерта аналітичного центру DiXi Group Олени Лапенко, Україні не вистачатиме 1,3 гігавата в години пікового споживання цього літа. Це за умови помірних температур та відсутності нових російських ударів по об’єктах енергетики. За словами Лапенко, це приблизно десята частина споживання в години пікового навантаження.

Частково розв’язати проблему катастрофічної нестачі електрики можуть газотурбінні мобільні електростанції. Проте їх монтаж може зайняти до одного року, пояснила Олена Павленко, голова правління DiXi Group.

Тож у цьому аналітичному центрі впевнені, що в України не вистачить часу для відновлення потужностей до настання морозів.

Олександр Харченко, керівник київського Центру енергетичних досліджень припускає, що ремонт вітчизняних електромереж триватиме щонайменше два роки. На його переконання, українцям треба бути готовими до щоденних відключень як до норми, а не як до критичної ситуації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *