Допомога Україні від ЄС спонукає США зробити свій внесок, – Держдеп

Речник Держдепартаменту США Метью Міллер заявив, що Конгрес США має виконати свою роль і затвердити $60 млрд підтримки для українського народу.

Після узгодження країнами ЄС допомоги Україні на суму 50 млрд євро Конгрес США має виконати свою роль і затвердити $60 млрд підтримки для українського народу. Це заявив у четвер, 1 лютого, у Вашингтоні речник Держдепартаменту США Метью Міллер, повідомляє “Укрінформ”.

За словами чиновника, надання Україні допомоги від американців відповідає національним інтересам США. Тому важливо, «щоби Конгрес виконав свою роль, активізував і ухвалив запит на додаткове фінансування, надісланий президентом», зауважив речник зовнішньополітичного відомства.

1 лютого 2024 року на засіданні Євроради одноголосно погодили виділення Україні пакету допомоги на 50 млрд євро. Країнам ЄС вдалося подолати спротив Угорщини, прем’єр-міністр якої Віктор Орбан тривалий час ветував надання допомоги.

Програма називається Ukraine Facility (Український Фонд) і розрахована на 4 роки. Одна з умов виділення рятівної допомоги – проведення Києвом реформ, що не дозволять країні скотитися в авторитаризм, повідомляє “Європейська правда”.

Нагадаємо, 20 жовтня 2023 року президент США Джо Байден подав до Конгресу запит для виділення додаткової допомоги, який передбачає виділення 61 млрд доларів для України. Через внутрішні розбіжності американські законодавці вже четвертий місяць не можуть розглянути президентський запит.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *