Президент запропонував парламенту продовжити воєнний стан та мобілізацію

В Україні до 14 травня 2024 року можуть продовжити мобілізацію та воєнний стан. Відповідні законопроєкти  подав до Верховної Ради президент Володимир Зеленський.

Наразі воєнний стан та мобілізація введені до 14 лютого. Глава держави пропонує продовжити їх ще на 90 діб — до 14 травня 2024 року, йдеться у картках законопроєктів 10456 та 10457.

З початку широкомасштабної війни це буде вже десяте продовження. За інформацією народного депутата Ярослава Железняка, парламентарі мають ухвалити питання вже на цьому тижні.

Раніше на розгляд Верховної Ради уряд подав оновлений проєкт закону про мобілізацію. В ньому передбачено зниження призовного віку з 27 до 25 років і звільнення від військової служби людей з інвалідністю всіх груп.

Законопроєкт забороняє відправляти мобілізованих відразу на фронт. Після призову воїни мають пройти обов’язкову військову підготовку терміном у 2-3 місяці.

Скільки людей має стати до лав ЗСУ, законопроєктом не уточнюється.

Начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов впевнений, що Україні не вдасться уникнути мобілізації.

Нагадаємо, під час воєнного стану в Україні можуть ввести низку обмежень для цивільного населення: громадян та іноземців. Зокрема, їм можуть обмежити можливість пересуватися пішки чи на транспорті.

Мешканців України також можуть зобов’язати працювати на державу або виконувати суспільно необхідні завдання, а також вилучити їх приватну власність.

Може бути заборонено діяльність деяких політичних сил чи громадських об’єднань, які працюють проти незалежності України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *