Новим президентом Фінляндії став Александр Стубб: що про нього відомо

Колишній прем’єр-міністр Фінляндії Александр Стубб стане головою держави цієї країні. Він отримав 51,6% голосів на виборах президента Фінляндії, що відбулися у неділю, 11 лютого 2024 року, повідомляє Yle.

Його суперника, колишнього очільника МЗС Пекку Хаавісто підтримали 48,4% виборців.

Явка у другому турі виборів президента становила 70,7%. Видання зазначає, що це “рекордно низький” показник.

Обраний 11 лютого президент обійме свою посаду 1 березня 2024 року.

Відповідаючи на питання журналістів, Александр Стубб зазначив, що питання безпеки для Фінляндії – це питання життя. І заявив про свою беззастережну підтримку України, повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

Александр Стубб – політик із великим досвідом. Він очолював уряд Фінляндії (2014-2015 рр.), керував фінансами країни (2015-2016 рр.), відповідав за європейську інтеграцію та торговельні зв’язки (2011-2014 рр.). Також обіймав посаду євродепутата.

Президент України Володимир Зеленський вже висловив свої привітання новому лідеру Фінляндії у своєму Twitter. Він також висловив надію на продовження плодотворної співпраці між Києвом та Гельсінкі.

У середині січня Александр Стубб в інтерв’ю Reuters обіцяв відкинув можливість поліпшення відносин із президентом РФ Володимиром Путіним доти, доки Москва не припинить війну проти України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *