У Литві обурені наміром польських фермерів заблокувати їх кордон

У Литві вважають порушенням свободи пересування намір польських фермерів заблокувати сумісний кордон. Про це повідомила міністерка економіки та інновацій Литви Аушріне Армонайте повідомляє LRT.

Вона підкреслила, що Литва та Польща залишаються членом Європейського союзу, де рух товарів і людей має бути вільним.

«Будь-яке перешкоджання цьому руху потенційно може порушити свободу пересування», – сказала Аушріне Армонайте.

За її словами, через блокаду кордонів утвориться черга з вантажівок. Їх з кордону направлять на додаткові стоянки, де будуть перевіряти, що призведе до утворення черг.

Водночас висловила сподівання, що для людей рух залишиться вільним.

Польські фермери планують заблокувати дорогу на колишньому прикордонному пункті пропуску Будзіско-Калварія з 1 березня. Варто відзначити, що вказаний пункт пропуску розташований на Сувальському перешийку. Це територія на литовсько-польському кордоні, яка також межує з Калінінградською областю та Білоруссю.

Своє рішення заблокувати дорогу неподалік Будзіско-Калварія страйкарі пояснили тим, що начебто частина українського зерна, імпортованого в Литву, повертається до Польщі.

Блокада литовського кордону триватиме тиждень.

Раніше прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск повідомляв про можливість повного закриття для торгівлі сумісних з Україною кордонів. За словами Туска, переговори з цього приводу начебто ведуться між Україною та Польщею. Проте в українському уряді спростували цю інформацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *