Росіяни відкрили на прем’єрку Естонії справу за «вандалізм»

Кая Каллас

МВС Росії оголосило в розшук прем’єр-міністра Естонії Каю Каллас, екс-главу МВС Латвії Марію Голубєву і понад 50 депутатів латвійського Сейму. Про це повідомляє “Медиазона” з посиланням на базу розшуку відомства.

За інформацією ТАСС, відносно прем’єрки Естонії Каї Каллас і державного секретаря Таймара Петеркопа відкрито кримінальні справи за «вандалізм» над пам’ятниками СРСР.

Російські слідчі начебто встановили, що Каллас і Петеркоп причетні до «розбирання і псування пам’ятників радянським солдатам», за що їм загрожує кримінальна відповідальність.

У листопаді 2022 року за ініціативи робочої групи з радянських пам’ятників при державній канцелярії Естонії було рекомендовано демонтувати або замінити на території країни 244 із 322 об’єктів часів СРСР.

Тоді ж голова російського слідчого комітету Олександр Бастрикін доручив вивчити плани Естонії щодо знесення радянських пам’ятників. За дорученням Бастрикіна, слідчі мали оцінити наслідки для тих, хто бере участь у знесенні пам’ятників.

Найбільший розголос в Естонії отримала історія з радянським танком-пам’ятником у Нарві. Це місто розташоване на кордоні з РФ і розмовляють тут здебільшого російською. І противників демонтажу цього об’єкта в Нарві вистачило.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *