ЄС планує створити посаду єврокомісара з питань оборони, – Politico

Прапори ЄС. Фото: Getty Images

Європейський союз хоче створити окрему посаду єврокомісара, який контролюватиме питання, пов’язані з оборонною сферою. Про це повідомляє видання Politico.

Як зазначають співрозмовники ЗМІ, склад майбутньої Єврокомісії має визначати новообраний президент, проте вони підтверджують наміри Урсули фон дер Ляєн щодо створення відповідної посади.

Наразі джерела очікують заяву фон дер Ляєн, яка нині очолює Єврокомісію, про бажання повторно переобратися на це місце. За деякими даними, такі наміри вона може оголосити в понеділок, 19 лютого, під зустрічі зі своєю партією.

У разі підтримки рішення політикині, саме вона розподілятиме портфелі майбутнього складу Комісії. Один із дипломатів ЄС зазначив, що потрібна окрема людина, яка здійснюватиме контроль та нагляд за фінансовим оборонним пакетом.

Посаду може обійняти Радослав Сікорський, який нині очолює МЗС Польщі, або ж прем’єрка Естонії Кая Каллас. Наразі оборонна політика розподілена поміж різними інституціями, тому розглядають такі зміни. Обраний посадовець займатиметься промисловою політикою, яка буде спрямована на оснащення боєприпасами та розміщенням інвестицій ЄС, що стосуються військової сфери.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *