Не давати зброю Україні: Китай відкрито став на бік Росії в ООН

На Радбезі ООН, присвяченому Україні, Китай відкрито став на бік агресора. Представник КНР Чжан Цзюнь сказав, що США повинні припинити озброювати Київ, пише Newsweek.

За словами Китаю, передача зброї лише роздмухує конфлікт і гальмує міжнародні дипломатичні зусилля.

Як пише видання, заяву було зроблено на фоні повідомлень про те, що Кремль зацікавлений у дипломатичному врегулюванні кризи. У той же час Україна сподівається на додаткову підтримку від США.

Чжан Цзюнь також підкреслив важливість виконання Мінських домовленостей, досягнутих між Росією та Україною у 2014 році. Дипломат висловив жаль з приводу того, що більшість пунктів угоди не було виконано. На його думку, це питання заслуговує уваги обох учасників конфлікту.

Раніше у питанні розв’язаною Росією війни проти  України влада Китаю утримувалася від публічної підтримки однієї з сторін. Так, Пекін офіційно не засудив широкомасштабне російське вторгнення в Україну. Водночас Китай проголосував за резолюцію ООН, у якій Росію названо агресором.

Проте Пекін надав фінансову допомогу, що дозволило Кремлю створювати зброю і фінансувати конфлікт.

На початку 2024 року риторика Пекіну почала змінюватися. Міністр оборони Китаю Дун Цзюнь заявив, що його країна буде підтримувати Росію в «українському питанні» навіть, якщо тиск західних країн шкодитиме інтересам Пекіна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *