Зеленський дорікнув Польщі за блокаду кордонів та розсипане зерно

Президент України Володимир Зеленський назвав порушенням принципів солідарності систематичне блокування українських кордонів з боку Польщі. Про це він сказав у традиційному відеозверненні 15 лютого.

«Ми в Україні сприймаємо як очевидне порушення принципів солідарності те, що відбувалося й триває щодо наших громадян та українських вантажів», – сказав голова держави.

Президент доручив очільнику українського уряду Денису Шмигалю провести перемовини з цього приводу з прем’єр міністром Польщі Дональдом Туском.

За словами Зеленського, українське зерно, розкидане по асфальту, – це не просто декілька шокуючих знімків. Це доказ того, як емоції можуть бути небезпечними. На думку президента, незважаючи на все необхідно обороняти добросусідство та солідарність.

«Ми маємо завжди домовлятись між собою, українці і поляки, щоб наш спільний ворог у Москві не міг розгорнути конфлікти у нашому прикордонні проти і економіки, і кордонів, і суверенітету кожного з нас», – підкреслив український лідер.

Зеленський також відзначив, що захист фермерів Польщі та України – це сумісна справа цих двох країн. Вирішуючи питання слід напрацювати єдине ставлення до імпорту товарів з РФ, зокрема, російського зерна, до європейських країн.

Нагадаємо, у неділю, 11 лютого польські фермери, які за три дні до того знов розпочали блокування кордонів, біля КПП «Дорогуськ» порізали болгарками декілька українських вантажівок з зерном. В результаті – зерно висипалося на дорогу.

Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський перепросив за цей інцидент і водночас закликав зрозуміти емоції польських фермерів, які перебувають у складних умовах.

Прокуратура міста Холм розпочала розслідування за фактом висипання українського зерна.

Польські фермери погрожують на 30 днів повністю ізолювати Україну, заблокувавши не тільки пункти пропуску, а й вузли в зв’язку та під’їзди до перевантажувальних залізничних станцій і морських портів. Початок акції страйкарів анонсували на 20 лютого.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *