У Дуди відповіли на заклик Зеленського про зустріч урядів на кордоні

Президент Польщі Анджей Дуда підтримав діалог польського та українських урядів з приводу фермерських протестів та блокування кордонів. Про це в етері TVN24 повідомив держсекретар канцелярії президента Польщі Анджей Дера.

За словами чиновника, Дуда виступає за двосторонні переговори заради вирішення кризової ситуації, що склалася на кордоні з Україною.

«Проблема двостороння і дуже серйозна. Наші фермери борються за своє існування. Українська нація бореться за своє існування. Ситуація катастрофічна з обох сторін,… бо рішучість з обох сторін величезна, і цю проблему просто необхідно вирішити», – підкреслив Анджей Дера.

Він впевнений, що вихід з кризи необхідно шукати за участю представників країн Євросоюзу.

На питання про можливе покровительство цієї зустрічі з боку Анджея Дуди, чиновник відповів, що не йдеться про те, хто матиме над нею патронат.

Він назвав не найбезпечнішим місце зустрічі біля кордону, запропоноване президентом України Володимиром Зеленським. На думку Дери, урядовцям обох країн краще б зустрітися у Варшаві, Познані або Любліні.

Він впевнений, що діалог необхідно розпочинати прямо зараз за участю представників країн Євросоюзу. На його думку, передумовою кризи стали різні стандарти в агросекторах України та країн ЄС.

“В Україні ціна на сільгосппродукцію інша, і тому польські фермери сьогодні борються за своє виживання та існування“, – зазначив польський посадовець.

Напередодні, 21 лютого, президент Володимир Зеленський закликав польську владу розпочати діалог для вирішення ситуації з блокуванням кордонів. Український лідер звернувся до прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска з пропозицією до 24 лютого приїхати на кордон для зустрічі з українською делегацією, яку очолить глава Кабміну Денис Шмигаль. Зеленський також попросив свого польського колегу підтримати цей діалог.

Нагадаємо, 9 лютого польські фермери розпочали блокаду українських кордонів, яка з 20 лютого перетворилася на широкомасштабну акцію.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *