Верховний суд США дозволив Трампу балотуватись у президенти

Дональд Трамп. Фото: AP Photo

Верховний суд США постановив, що Дональд Трамп, попри гучні судові справи, може балотуватися на посаду президента. Як пише CNN, рішення буде чинним на території всієї країни.

Судді одноголосно визнали Дональда Трампа таким, що не потрапляє під дію 14-ї поправки до Конституції США. Вона говорить, що заколотники не можуть працювати у владі. Дискусія суддів, юристів і політиків стосувалася переважно технічних питань, а не ролі Трампа в штурмі Капітолія 6 січня 2021 року.

Згідно з висновком суддів, Дональд Трамп повинен бути включений до виборчого бюлетеня в штатах, де його було викреслено. Зокрема, у Колорадо.

Вказаний вердикт став першим, в якому Верховний суд США дав оцінку діям колишнього президента під час заворушень у Капітолії. Як наголошує CNN, таке рішення є величезною перемогою Трампа. Воно нівелює одну з багатьох юридичних загроз для передвиборчої кампанії колишнього президента. Втім рішення Верховного Суду не має жодного впливу на чотири кримінальні справи, які ведуться проти Трампа.

Важливо, що вердикт було винесено за день до «супервівторка», коли в 16 штатах і територіях, включаючи Колорадо, відбудуться конкурси з висунення кандидатів у президенти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *