Прем’єр розповів, чи транспортуватиме Україна газ з РФ до Європи

Україна має декілька варіантів використання власної газотранспортної системи після завершення угоди про транзит газу з РФ до ЄС. Про це на пресконференції 4 березня повідомив прем’єр Денис Шмигаль, пише Укрінформ.

Один з варіантів, за словами прем’ра, передбачає, що українська ГТС стане енергетичним хабом, який або зберігає або транспортує газ. Проте енергоносій має бути від європейського постачальника.

«Ми не збираємося вести перемовини з країною-агресором про те, щоб продовжувати транзит. Але ми мали неодноразові перемовини на європейських майданчиках з європейськими лідерами.», – розповів Денис Шмигаль.

Він не виключає створення консорціуму за участю представників країн партнерів, який вирішить подальшу долю української ГТС

Якщо європейці не виявлять зацікавленості у сумісному проекті, у Києва, як запевнив Шмигаль, існує план «Б». Він передбачає використання системи для власних потреб України.

Єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон повідомила, що ЄС планує позбавитися залежності від російського енергоносяі у найближчі три роки. В зв’язку з цим не планує відновлювати переговори з Кремлем відносно постачань російського газу через українську газотранспортну систему. Таку заяву Єврокомісар зробила 4 березня перед Радою міністрів ЄС з питань енергетики.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *