Угорщина остаточно схвалила рішення про вступ Швеції до НАТО

Президент Тамаш Шуйок підписав схвалене Національними зборами країни рішення про вступ Швеції до НАТО. Про це повідомляється на сайті президента.

Про це йдеться на офіційному сайті президента. У релізі уточнюється, що це перше рішення Тамаша Шуйока на посаді, на яку він вступив сьогодні, 5 березня.

Угорщина була останньою країною, від якої залежав вступ Швеції до НАТО. Парламент Угорщини більшістю голосів ратифікував протокол про вступ 26 лютого. Пропозицію підтримали 188 депутатів парламенту, ще шестеро виступили проти.

Того ж дня угорські парламентарі обрали Шуйока президентом. Він замінив на цій посаді соратницю очільника угорського уряду Віктора Орбана Каталін Новак. Вона подала у відставку на тлі скандалу, що стався після її рішення про помилування засудженого за приховування педофільських злочинів.

Після того, як президент Угорщини Тамаш Шуйок схвалив рішення парламенту, Стокгольм зможе розпочати процес приєднання до Альянсу. Швеція стане 32 учасником Альянсу.

Швеція, яка подала заявку на вступ одночасно з Фінляндією, у липні 2022 року, чекала схвалення майже вдвічі довше. Фінляндія, яка має 1380 кілометрів спільного з Росією кордону, стала членом Альянсу у квітні 2023 року. І цієї весни фіни вже беруть участь у навчаннях НАТО.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *