Україна частково довела провину Росії в Міжнародному суді ООН

Росія порушила норми міжнародного права. До такого винсовку дійшов Міжнародний суд ООН, розглянувши позов України проти Росії, повідомляє BBC.

За результатами розгляду справи 31 січня 2024 року Міжнародний суд ООН частково визнав Росію винною у порушенні двох міжнародних конвенцій – про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію усіх форм расової дискримінації.

Цей позов стосувався подій у Криму на Донбасі у 2014-12017 роках. Україна наполягала, що Росія виступала спонсором бойовиків, які скоїли низку злочинів на Донбасі. Зокрема, збили літак авіакомпанії Malaysia Airlines (“малазійський Боїнг”), розстріляли пасажирський автобус біля міста Волноваха Донецької області. Ці злочини, на думку позивача, у ролі якого виступав український МЗС, порушують норми міжнародної конвенції про заборону фінансування тероризму.

Дії росіян у Криму після незаконної анексії півострова порушують конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, в тому числі за національними та етнічними ознаками. Київ доводив у суді, що кримські татари та україніці зазнали утисків з боку російської влади.

Зокрема, росіяни незаконно заборонили “Меджліс” і переслідували лідерів цього руху, лишили можливості навчатися українською та кримсько-татарськими мовами.

Суд ООН: які претензії не задовольнили

Проте більшість претензій українців до РФ суд визнав необґрунтованими. Суд визнав, що Росія не виконала зобов’язань із розслідування випадків фінансування тероризму, на які неодноразово звертала увагу Україна.

Стосовно Криму суд погодився, що Росія порушила права українців на вільне навчання рідною мовою. У перший рік протиправної російської анексії кількість школярів, що навчаються українською, знизилася на 80%, і ще на половину – у наступному. Про це заявила президентка суду Джоан Доног’ю, пише “Європейська правда”.

В інших претензіях було відмовлено. Так само суд не погодився з вимогами, за якими Москва повинна виплатити Україні компенсації.

Проте Міжнародний суд ООН вперше розглядав звинувачення у фінансуванні тероризму відносно держави, яка до того ж є членом Ради Безпеки ООН. І суд дуже обмежено, але визнав вимоги позивача.

Нагадаємо, що судова тяганина у цій справі тривала сім років. Позов український МЗС подав у січні 2017 року. У листопаді 2019 року розпочався розгляд справи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *