У Вашингтоні заперечили гальмування вступу України в НАТО

Речник Держдепу США Метью Міллер. Фото: скриншот / U.S. Department of State

Інформація про те, що Штати нібито не хочуть бачити Україну в Північноатлантичному альянсі, неправдива. Таку заяву зробив речник Держдепу США Метью Міллер, передає “Європейська правда”.

У чиновника спитали, чому Білий дім не бажає вступу України в НАТО тоді як більшість членів блоку підтримує таке розширення. На це Міллер відповів:

“Ці повідомлення не відповідають дійсності“.

Він нагадав, що і американський президент Джо Байден, і держсекретар Ентоні Блінкен неодноразово анонсували вступ України в НАТО в майбутньому.

До цього видання Foreign Policy, посилаючись на власні джерела в американському істеблішменті повідомляло, що США та Німеччина гальмують приєднання України до НАТО. У Берліні та Вашингтоні вважають, що поки триває війна з Росією, Україна не може стати членом Альянсу. З ними погоджуються керівники урядів Угорщини та Словаччини – Віктор Орбан та Роберт Фіцо.

Київ очікував запрошення до вступу на саміті НАТО, що відбувся 11-12 липня у Вільнюсі. В підсумковому комюніке учасники Альянсу підтвердили надані у 2008 році обіцянки, що Україну приймуть до їхнього кола, і погодилися скасувати ПДЧ (план дій щодо членства в НАТО). За словами генсека Альянсу НАТО Єнса Столтенберґа, Україні спростили процес вступу з двоетапного на одноетапний.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *