Угорщину покарають за блокування допомоги Україні: названо кроки ЄС

Саміт ЄС. Фото: DW

Дипломати країн Євросоюзу заявили, що розглянуть варіант усунення Угорщини від голосування, якщо очільники країни перешкоджатимуть затвердити допомогу Україні. Про це повідомляє Politico.

1 лютого відбудеться саміт країн ЄС, на якому планується схвалення 50 млрд євро для фінансової підтримки України. Голосування важливе не лише для України: воно також має показати диктатору Путіну, що Київ має одностайну підтримку від західних партнерів. За інформацією видання, можливість позбавлення Угорщини права на голос цілком реальне. Такий метод називають “ядерним варіантом”.

Лідери ЄС усвідомили, що раніше ставилися до прем’єра Угорщини Віктора Орбана занадто м’яко. Застосування “ядерного варіанту” можливе, оскільки голос Будапешта може стати загрозливим для безпеки України, яка наразі кандидат на вступ до ЄС.

7 стаття Договору про Європейський Союз дозволяє призупинити право голосу країни, якщо вона серйозно порушує принципи ЄС. Таке рішення вже підтримали 5 дипломатів, вони готові виступити проти Будапешта. Проте деякі країни Центральної та Східної Європи можуть не погодити таку санкцію, оскільки бояться, що перевірятимуть і їх.

Нагадаємо, Угорщина спершу висловилася, що можливості завершити війну в Україні військовим шляхом немає, та блокувала створення фонду підтримки України на рік з бюджетом 5 млрд євро, проте пізніше відмовилася від власних заперечень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *