Екскомандувач НАТО спрогнозував початок перемовин між Україною та РФ

Джеймс Ставрідіс. Фото: novynarnia.com

Після президентських виборів у США 2024 року може виникнути сприятливий “момент для потенційних переговорів” між Україною та Росією. Так вважає колишній верховний головнокомандувач об’єднаних збройних сил НАТО Джеймс Ставрідіс. Про це пише The Hill.

Попри труднощі та виснаження війною, Ставрідіс вбачає, що отримання Україною та Росією зовнішньої підтримки може затримати укладення будь-якої угоди між сторонами.

Ставрідіс також зазначив, що війна може завершитися з певним контролем Росії над територією України. Подібно до того, як це сталося в Корейській війні, де північ Корейського півострова залишається під контролем КНДР.

З іншого боку, Ставрідіс впевнений у приєднанні України до Північноатлантичного Альянсу в майбутньому. Він вважає, що поточний рік може стати вирішальним щодо конкретизації умов такого приєднання.

У грудні 2023 року Джеймс Ставрідіс закликав надати більше допомоги Україні, оцінюючи її боротьбу як “справедливу”. За його словами, дії для зупинки конфлікту відбуваються не лише на передовій, але й у Вашингтоні, де важливо надати військову підтримку.

Аналіз заяв російських посадовців, проведений амеркианським Інститутом дослідження війни (ISW), вказує на неготовність Кремля до переговорів чи компромісів з Україною, попри заяви про можливість мирних переговорів. Кремль утримує свою позицію, представляючи війну в Україні як частину “екзистенціального геополітичного протистояння” з заходом та нацизмом.

За останніми оцінками ISW, Кремль обирає наратив боротьби з “нацистськими” силами як більш ефективний, ніж ідеологія “російського світу”. Це може стати сигналом, що РФ готова вести боротьбу не лише на військовому полі, але й в інформаційно-ідеологічному просторі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *