США підтримали Молдову після з’їзду “депутатів” Придністров’я

Речник Держдепу США Метью Міллер. Фото: скриншот / U.S. Department of State

Сполучені Штати підтримують суверенітет Молдови, попри зусилля російської влади дестабілізувати ситуацію у регіоні. Так речник Держдепартаменту США Метью Міллер прокоментував звернення «депутатів» невизнаного Придністров’я до Кремля з проханням про «захист».

За словами Міллера, чим далі, тим більш агресивну і дестабілізуючу роль відіграє Росія у Європі. Він додав, що США уважно стежать за цим, в тому числі за діями росіян у Придністров’ї та в регіоні.

«Сполучені Штати твердо підтримують суверенітет і територіальну цілісність Молдови в межах її міжнародно визнаних кордонів», – сказав речник Держдепу.

Як зазначив чиновник, Вашингтон і надалі підтримуватиме співпрацю між Кишиневом і Тирасполем у вирішенні актуальних проблем громад, що знаходяться по обидва боки річки Дністер.

У середу, 27 лютого, так звані депутати невизнаного Придністров’я на своєму з’їзді у Тирасполі узгодили звернення до Росії та низки міжнародних організацій з проханням про «захист від Молдови».

За інформацією Newsmaker, звертаючись до Ради Федерації та Держдуми РФ «депутати» просили вжити заходів відносно Молдови, яка за їх твердженнями, розпочала проти «економічну війну». Вони звинувачували Кишинів скасуванні митних пільг та у навмисному блокуванні перемовин з Тирасполем.

Окрім цього, придністровські «депутати» звернулися до ОБСЄ, Європарламенту, СНД, Генсека ООН, та Міжнародного комітету Червоного Хреста з проханням «вплинути на владу Молдови з метою повернення до адекватного діалогу».

Це був сьомий з’їзд «депутатів» невизнаної Придністровської Молдавської Республіки. Попередній, на якому було вирішено провести в Придністров’ї референдум про приєднання до РФ, відбувся у 2006 році. За результатами проведеного у тому ж році голосування, 90% виборців підтримали ідею про входження їх республіки до складу Російської Федерації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *