Умєров підбив підсумки «Рамшатйну-19»

14 лютого офіційно розпочали діяльність дві коаліції, які посилять Сили Оборони України. Про це повідомив міністр оборони України Рустем Умєров, підсумовуючи результати «Рамштайну-19».

За словами міністра, протиповітряна оборона України стане сильнішою завдяки новим системам і ракетам до них.

«Офіційно почала роботу коаліція інтегрованої протиповітряної та протиракетної оборони. 15 країн вже приєднались. Вдячний Німеччині, Франції та США за лідерство.», – розповів Рустем Умєров.

Він також повідомив, що дронів у ЗСУ буде більше. Оскільки розпочала роботу коаліція дронів, до якої приєдналися вісім країн – Швеція, Британія, Данія, Німеччина, Литва, Естонія, Нідерланди на чолі з Латвією.

Відносно F-16 Рустем Умєров повідомив, що процес йде «за графіком у рамках всіх домовленостей з партнерами».

20 країн-партнерів опікуються проблемою розмінування України, зазначив чиновник, подякувавши Литві за лідерство у цьому питанні.

«Підтримка партнерів є. Працюємо, щоб вибити росіян з наших територій — як на землі, так і в морі і на небі», – підсумував міністр.

Формат зустрічей «Рамштайн», під час яких майже 50 країн обговорюють питання допомоги Україні у протистоянні російській збройній агресії, було створено майже два роки тому після широкомасштабного нападу РФ на Україну.

14 лютого 2024 року у Брюселі під головуванням міністра оборони США Ллойда Остіна відбулося 19 засідання «Рамштайн». Відкриваючи зустріч очільник Пентагону наголосив, що на порядку денному короткострокові потреби України, зокрема, артилерійські снаряди та протиповітряна оборона.

Глава Пентагону планував особисто прибути на зустріч, але скасував поїздку до Європи через шпиталізацію і провів засідання онлайн.

70-річний міністр оборони США потрапив до військово-медичного центру 11 лютого 2024 року через проблеми з сечовим міхуром. Під наглядом лікарів він перебував менше трьох діб, і 13 лютого його виписали з медзакладу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *