Рада проголосувала за закон про демобілізацію строковиків

23 лютого 2024 року Верховна Рада підтримала президентський законопроєкт про демобілізацію строковиків. За нього віддали голоси понад 300 парламентаріїв, повідомив народний депутат Олексій Гончаренко.

За інформацією нардепа, закон, який вносить зміни до глави XII Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу» щодо термінів строкової служби було прийнято за основу та в цілому

«За основу – 317. І в цілому – 319», – написав Гончаренко у Telegram.

Законопроєкт передбачає, що під час воєнного стану в Україні військовослужбовці, які виконали вимоги строкової військової служби, матимуть право на звільнення у запас. Водночас закон не встановлює терміни демобілізації, лише визначає, що строковики звільняються з військової служби згідно указу президента.

Закон також містить норму про відстрочку від подальшої мобілізації протягом 12 місяців.

На розгляді у Верховній Раді також перебуває урядовий закон про мобілізацію. Його було ухвалено у першому читанні 7 лютого. За два тижні парламентарі подали до цього закону понад 4 тисячі правок. Щоб розглянути їх комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, знадобиться щонайменше тиждень. Тож раніше березня закон про додаткову мобілізацію навряд чи потрапить до сесійної зали для повторного голосування.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *