НАТО не збирається посилати своїх солдатів до України, – Столтенберг

Єнс Столтенберг. Фото: facebook/yan.dobronosov

Генсек НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що Альянс не планує розгортати свої військові сили в Україні. Про це повідомляє Associated Press.

За словами очільника Альянсу, протягом десяти років Україна отримує від НАТО небувалу підтримку.

«Ми робимо це з 2014 року і посилили підтримку після повномасштабного вторгнення. Але немає ніяких планів щодо бойових військ НАТО на землі в Україні», – сказав Єнс Столтенберг.

Можливість відправки західних військ до України розглядалася 26 лютого на конференції у Парижі за участю лідерів понад 20 країн. Таку інформацію за результатами заходу оприлюднив президент Франції Еммануель Макрон. За його словами, консенсусу з цього питання дійти не вдалося.

Президент Польщі Анджей Дуда підтвердив, що така дискусія відбулася, і вона була найпалкішою. Але порозумітися і дійти згоди присутні не змогли.

Наразі проти ініціативи публічно виступили високопосадовці п’яти країн ЄС. Категорично відмовився відправляти своїх солдатів в Україну відомий своїми проросійськими поглядами прем‘єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо.

Пропозиція про введення західних військ в Україну виявилася неприйнятною для канцлера ФРН Олафа Шольца.

Для Швеції відправлення військ в Україну не актуально. Так глава уряду Швеції Ульф Крістерссон прокоментував заяву французького лідера щодо можливої відправки військ НАТО в Україну.

Заступник глави Міноборони Польщі Цезарій Томчик повідомив, що в його країні немає проєкту про відправку підрозділів польської армії в Україну. Схожу думку висловив  прем’єр-міністр Чехії Петро Фіала. Він сказав, що його країна продовжить надавати допомогу Україні, проте не розглядає варіант участі своїх військ у війні.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *