Польські депутати ініціюють повне ембарго на зерно з України та РФ

Пропозицію, яка начебто має захистити польських фермерів, планують подати до Сейму Польщі депутати від партії «Право і справедливість». Серед їх вимог – повна заборона на агропродукцію з України, Росії та Білорусі, повідомляє  Polske radio.

Ініціаторами звернення стали депутати Маріуш Блащак, Анна Гембіцька та Рафал Боченек.

Як розповів Маріуш Блащак, резолюцію було сумісно розроблено депутатами партії «Право і справедливість» та представниками протестуючих фермерських спільнот.

Документ, з яким вже ознайомлений спікер Сейму, містить три ключові тези.

«По-перше, це питання, яке визначає, бути чи не бути польському сільському господарству, тобто ембарго на імпортовані з України продукти харчування та сільськогосподарську продукцію.», – розповів депутат Блащак.

Він додав, що його однопартійці не проти, щоб заборона також стосувалася продуктів харчування та агропродукції з РФ та Білорусі.

В резолюції також вимагають, щоб Польща відмовилася від запровадженої у всіх країнах ЄС «Зеленої угоди» (Green Deal). Програма, запроваджена Європейською народною партією, до якої входять польські політсили, містить низку вимог до фермерів ЄС. Зокрема, зобов’язує європейських сільгоспвиробників протягом десятиріччя суттєво зменшити частку добрив та пестицидів. Тепер, як сказав Блащак, виявилося, що «Зелений курс» є небезпечним для майбутнього сільського господарства.

Третя вимога передбачає компенсації польським фермерам. Бо вони, за словами політика, несуть збитки через війну в Україні і намірами Путіна відновити Російську імперію.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *