Китай виступив проти спроб знайти заміну ООН

Кризи та виклик останніх років доводять, що роль ООН, як ключового компонента міжнародної системи має посилюватися. Існує необхідність вдосконалити цей елемент, проте ні в якому разі не замінювати. Про це заявив міністр закордонних справ КНР Ван Ї, пише Укрінформ.

«У світі має існувати лише одна міжнародна система, в центрі якої знаходиться ООН. І один порядок, заснований на цілях і принципах Статуту ООН», – сказав китайський міністр.

Він підкреслив, що жодна держава не має права робити, що їй заманеться, без врахування думок міжнародної спільноти. Ван Ї впевнений, що саме ООН є основним інструментом досягнення миру.

Однак цей інструмент, за словами міністра, має бути вдосконалений. В ООН, включно з Радою безпеки, слід провести реформи. Це дозволить організації в цілому і Радбезу адаптуватись до нових світових реалій. Зміни також потрібні , щоб посилити представництво і голос країн, що розвиваються, вважає глава МЗС Китаю.

Ван Ї впевнений, що реформування ООН – це зона відповідальності великих країн.

За декілька днів до цього російські ЗМІ повідомили, що до міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова звернулися з пропозицією про розпуск ООН. Таку ідею оприлюднив у відкритому листі до Лаврова правнук Йосипа Сталіна художник Селім Бенсаад.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *