У ЄС остерігаються помсти Кремля за конфіскацію активів, – Politico

Лідери країн Європи всерйоз сприймають погрози Кремля помститися за конфіскацію заморожених російських активів. Серед ймовірних ризиків називають кібератаки з боку РФ на країни ЄС та падіння інвестиційної привабливості єврозони, пише Politico.

Згідно з планом, який наразі розглядають учасники G7, з заморожених активів можна буде профінансувати 200 млрд доларів на післявоєнне відновлення України. Ці кошти пропонують використати як заставу для банківських кредитів. І заарештувати, якщо влада РФ відмовиться виплачувати репарації.

Як пише видання, відпрацювання скоординованого плану відбувається на тлі зростаючого тиску з боку США, які разом з Великою Британією та Канадою мають менше застережень, ніж країни ЄС такі як Німеччина, Франція та Італія.

Дипломат ЄС, ознайомлений з перебігом перемовин, на умовах анонімності сказав таке про можливу реакцію Москви:

«Будь-хто був би стурбований потенційними наслідками конфіскації активів».

Цілком вірогідна реакція Кремля у відповідь на конфіскацію – це масовані кібератаки на західні країни.

Заплямована репутація ЄС, що приведе до зниження привабливості для інвесторів – ще один наслідок конфіскації.

В уразливому стані, зокрема, Euroclear – бельгійський фінансовий депозитарій який зберігає переважну більшість російських резервів у Європі. Російські компанії після того, як їхні інвестиції та прибутки в Євросоюзі були заморожені, вже почали захищати свою власність у судах. Вони вже подали 94 позови з вимогою повернути кошти компанії Euroclear.

Про удар у відповідь на конфіскацію попереджав у грудні 2023 року речник Кремля Дмитрій Пєсков.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *