Законопроєкт про іноагентів: парламент Киргизстану загальмував процес

Парламент Киргизстану (Жогорку Кенеш) повернув законопроект про некомерційні організації (НКО) на розгляд у профільні комітети. Про це повідомляє kloop.kg.

За інформацією видання, ініціатором повернення законопроєкту на доопрацювання є депутат Чингиз Ажибаєв.

Віце-спікер парламенту Нурланбек Азигалієв підтримав цю пропозицію з метою «щоб із законопроєкту прибрали кримінальну відповідальність».

Документ передбачає введення в законодавство терміну “іноземний агент” для НКО, які отримують закордонне фінансування, а також створення реєстру таких організацій. Законопроект дає можливість владі припиняти діяльність НКО за порушення закону.

На репресивний характер деяких норм киргизького закону про іноагентів вказував держсекретар США Ентоні Блінкен. У листі до президента Киргизстану Садира Жапарова американський політик писав, що ухвалення законопроєкту про «іноземних представників» запровадить «обтяжливі цивільні та кримінальні покарання для неурядових організацій», що, зі свого боку, «поставить під загрозу один із найбільших активів» Киргизстану.

У відповідь киргизький лідер заявив, що лист Блінкена «має ознаки втручання у внутрішні справи нашої держави». І попросив Вашингтон не втручатися у справи республіки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *