Уряд Нідерландів втрутився у постачання деталей для F-35 Ізраїлю

Нідерландський уряд не погодився з ухвалою Апеляційного суду Гааги, яка забороняє продавати Ізраїлю комплектуючі для F-35. Це рішення буде оскаржено у Верховному суді країни, повідомляється на сайті уряду.

На думку урядовців, продаж Ізраїлю запчастин до американських літаків, не є незаконним.

«Це справа держави – визначати свою зовнішню політику, і тому подає касаційну скаргу, оскільки вважає, що Апеляційний суд не взяв це до уваги.», – йдеться в повідомленні.

Рішення про оскарження ухвали відносно продажу Ізраїлю запчастин для американських літаків ухвалив міністр зовнішньої торгівлі та розвитку Нідерландів Джеффрі ван Левен.

Нідерланди налаштовані розвивати співпрацю з Ізраїлем, яка є важливою не тільки для них, а і для Ізраїлю, якому потрібен F-35, щоб захиститися від небезпек з боку сусідів: Ірану, Ємену, Сирії та Лівану.

Згідно з повідомленням, рішення подати касаційну скаргу не пов’язане з ситуацією в Газі, Нідерланди вважають ситуацію в Газі надзвичайно серйозною. Уряд впевнений, що Ізраїль також повинен дотримуватися всіх норм міжнародного права.

12 лютого нідерландський суд вирішив, що влада має призупинити поставки комплектуючих для винищувачів F-35 в Ізраїль, мотивуючи це «очевидною небезпекою» порушення прав людини під час військової кампанії проти терористичної організації ХАМАС у секторі Гази.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *